Het verhaal van Inzhu Sagiyeva uit Kazachstan

Taalhuis Venlo: Nederlands leren als tweede taal
‘Als je de taal van een land spreekt ben je er thuis’.

Taalhuis Venlo is er voor alle inwoners van Venlo die (beter) Nederlands willen leren lezen en schrijven. Voor taalvragers die Nederlands als moedertaal hebben maar om welke reden dan ook moeite hebben met lezen en schrijven. En het Taalhuis is er voor nieuwe Nederlanders die een andere taal als eerste taal hebben geleerd. Zoals bijvoorbeeld Inzhu Sagiyeva. In 2014 kwam Inzhu  vanuit Kazachstan naar Nederland om hier te studeren. Ze was pas 17 en Nederlands was voor haar een volledig nieuwe taal. Mede dankzij Taalhuis Venlo spreekt Inzhu inmiddels vloeiend Nederlands en heeft ze in Venlo de studie International Business aan de Fontys afgerond.

Italië of Nederland
Vanuit het Taalhuis hebben we Inzhu gevraagd om haar verhaal te delen en Inzhu doet dit met veel plezier. “Alles voor het Taalhuis”, zo begint ze haar verhaal op een zonnige namiddag op het terras van STEK.  “Want ik besef eigenlijk nu pas hoe groot de stap is die ik toen heb gezet en hoe belangrijk de latere kennismaking met het Taalhuis voor mij is geweest. Ik was nog echt jong maar ook gedreven, het idee om in Europa te studeren had ik al heel wat jaren. Na mijn middelbare school kon ik kiezen uit een studie in Italië of Nederland. Toen heb ik voor Nederland gekozen omdat de mensen hier beter Engels spreken, een taal waarvan ik in ieder geval de basis had.”

Zuid-Korea
In Venlo woont Inzhu de eerste jaren met twee andere buitenlandse meisjes in een gezellig studentenhuis aan de Koninginnesingel.  “Eén van die studenten sprak Russisch en dat zorgde ervoor dat ik me hier snel thuis ging voelen. In Kazachstan sprak ik namelijk zowel Russisch als Kazachs. En bij International Business is de voertaal Engels. Onze internationale klas kreeg ook wel Nederlandse les, maar onderling praatten we dan toch weer Engels met elkaar, dus echt goed Nederlands sprak ik na een paar jaar nog steeds niet.” De wens om hieraan te gaan werken ontstond bijzonder genoeg tijdens een stage in Zuid-Korea. “Ik kwam daar Nederlanders tegen en toen ze hoorden dat ik in Nederland woonde, begonnen ze direct heel enthousiast in het Nederlands met mij te praten. Maar mijn Nederlands was dus nog maar heel beperkt en dat vond ik echt jammer, ja zelfs vervelend.”

Taalmaatje
In het voorjaar van 2019 ziet Inzhu in de Stadsbibliotheek een flyer van het Taalhuis liggen en besluit ze een afspraak te maken voor een intakegesprek. “Dat was toch wel een grote stap voor mij en ik was zenuwachtig toen ik naar de afspraak ging, want ik wist niet precies wat ik kon verwachten. Maar het was een fijn gesprek, ik voelde me al snel op mijn gemak. Ik kon vertellen wat mijn voorgeschiedenis was en wat ik graag wilde bereiken. Al snel kreeg ik een telefoontje dat ik aan een taalmaatje werd gekoppeld.” Ruim 12 maanden krijgt Inzhu iedere week een dik uur les van haar taalmaatje. Het samen spreken, teksten lezen en opdrachten maken heeft Inzhu veel gebracht. “Ik voelde me steeds zelfverzekerder. Als je de taal spreekt kun je pas echt in gesprek komen met Nederlandse mensen. En het was ook gewoon fijn om te doen, ik heb nu nog steeds contact met een van mijn taalmaatjes, Thea.”

Getrouwd
Inmiddels is er heel wat gebeurd sinds Inzhu als 17-jarige helemaal alleen op het station in Venlo aankwam. Niet alleen heeft Inzhu haar studie afgerond en is ze als trainee werkzaam bij provincie Limburg. Inzhu is ook getrouwd met de oorspronkelijk uit Letland afkomstige Arty. Ze leerden elkaar kennen bij Fontys. “We spreken thuis wel nog Russisch, Arty zegt dat hij geen tijd heeft om Nederlands te leren, maar dat gaat zeker komen,” lacht Inzhu. “Als je de taal van een land spreekt, dan ben je er thuis.”