Stichting Lezen en Schrijven Taalheldenprijs 2023

Voordracht van Birgitte Smeets-Allers als kandidaat Taalheld in de categorie Bruggenbouwers.

Birgitte Smeets-Allers, Taalconsulente bij het Taalhuis is altijd op zoek naar de juiste match.

 

Petra van Oosterhout, projectleider Taalhuis Venlo

Als taalconsulent zorgt Birgitte voor de koppeling van de taalvrijwilligers aan de taalcursisten en begeleidt hen hierbij. Ze geeft professionele en vooral ook warme begeleiding aan de deelnemers. Birgitte is heel gemotiveerd en gedreven en weet dit ook over te brengen naar de vrijwilligers en de cursisten. Zij stelt de mens centraal en heeft oog voor ieders voorkeuren en mogelijkheden. Daardoor maakt zij steeds de passende match tussen vrijwilliger en cursist. Ook tijdens de coronacrisis zocht zij naar digitale mogelijkheden om haar cursisten te bereiken en ervoor te zorgen dat zij met taal bezig konden blijven.

Eveline Kluijtmans, Regiocoördinator Noord-Limburg Gilde Educatie

Birgitte werkt naast haar baan als taalconsulent ook als docent NT1 en NT2. Taal zit dus in haar DNA. Birgitte doet haar werk met veel enthousiasme en bevlogenheid. Het belang voor het behalen van de doelen van de cursist staat bij Birgitte altijd voorop. Ze biedt altijd maatwerk en dat is niet altijd makkelijk met zoveel verschillende taalniveaus en verschillende problematieken in een groep. De afgelopen jaren heeft Birgitte hele grote successen behaald met cursisten. Ze heeft doelen behaald met cursisten die zonder dat maatwerk en doorzettingsvermogen nooit behaald hadden kunnen worden. Wij, van Gilde Educatie zijn ontzettend trots op Birgitte. Een zeer gewaardeerde collega en we hopen dat ze nog lang met veel plezier bij ons mag blijven werken. Birgitte is gewoon echt een topper voor mensen met een taalvraag.

Christien Thijssen, Beleidsmedewerker Participatie Gemeente Venlo

Ik  werk vanuit de gemeente Venlo geregeld samen met Birgitte vanuit mijn functie als beleidsadviseur volwasseneneducatie. Eigenlijk binnen alle rollen die ze doet: als taalprofessional bij het Taalhuis, als deelnemer van het kernteam Taalhuis en als docent van een NT1 groep bij Gilde Educatie. Voor deze NT1 groep hebben we de deelnemers geworven via een project Taalmeter bijstandsgerechtigden om speciaal deze doelgroep te vinden.

Birgitte heeft niet alleen enthousiast deelgenomen aan deze aanpak, maar vervolgens ook zelf lesgegeven aan deze groep. Binnen korte tijd wist zij het vertrouwen van de deelnemers te winnen en ontstond er een hechte groep die elkaar ondersteunde. Voor elke deelnemer maakte zij een maatwerkprogramma. Ik heb deze groep een paar keer mogen bezoeken en kon enorm genieten van de warme interactie en aandacht die Birgitte had voor iedere individuele deelnemer.

En nog meer van de impact die het deelnemen aan de taallessen hen heeft opgeleverd. Alle deelnemers hebben grote stappen gezet, en dat is zeker gezien hun problematiek een geweldig resultaat. Daarnaast waardeer ik haar bevlogenheid én haar deskundigheid in het Taalhuis ook enorm. Kortom: een topper.

Marlies Heijmans, Buurtcoach Incluzio Sociale Basis

Komende vanuit het sociale domein heb ik Birgitte leren kennen als een bruggenbouwer met het culturele domein. Birgitte is een verbinder pur sang. Met haar innemende persoonlijkheid weet zij mooie verbindingen te leggen tussen de deelnemende partners. Voor de individuele taalvragers is Birgitte op zoek naar het optimale maatwerk. Chapeau Birgitte.

 

Reactie Birgitte Smeets-Allers op haar voordracht als Taalheld 2023

“Mijn eerste reactie op de voordracht was, maar dit is toch gewoon mijn werk?” Dit typeert Birgitte als persoon. Een aanpakker met een hele hoge betrokkenheid bij haar werk. Bevlogen en enthousiast. Ze maakt in 2018 een overstap van het basisonderwijs naar het volwassenenonderwijs. Daar is ze tot de dag van vandaag heel erg blij mee. Ze voelt zich als een vis in het water binnen haar rol als docent, verbinder en begeleider. Ze werkt als NT1 en NT2 docent bij Gilde Educatie en als Taalconsulente bij het Taalhuis. Taal staat dus centraal in haar leven. “Taalvaardig zijn is onmisbaar om te kunnen deelnemen binnen de huidige maatschappij. Het geeft je de mogelijkheid te communiceren, contact te maken en te kunnen deelnemen. Dit maakt mensen sterker en geeft hun veel zelfvertrouwen.”

 Als Taalconsulente is ze altijd op zoek naar de juiste match tussen taalvrijwilliger en taalvrager. De mens staat daarin centraal. Wat wil de taalvrager leren? Wie sluit daar het beste bij aan? Als er een klik is tussen taalvrager en taalvrijwilliger verloopt over het algemeen het leerproces veel soepeler en dat komt het resultaat zeker ten goede. Het maakt elk traject persoonlijk en vraagt maatwerk. “Ik probeer altijd zelf aanwezig te zijn bij een eerste gesprek. Zo kan ik horen wat de wensen zijn en kijken we samen hoe we deze wensen kunnen gaan vertalen naar haalbare doelen. Daarna gaan de taalvrijwilliger en de taalvrager met de juiste materialen aan de slag. Zet de taalvrager mooie stappen richting zijn of haar persoonlijke doelen dan geeft dat ontzettend veel voldoening.”

 Birgitte kan het iedereen aanraden taalvrijwilliger te worden. Vind je het leuk om met taal bezig te zijn. Ben je sociaal en ga je graag met mensen om. Heb je interesse in verschillende culturen en wil je mensen vooruit helpen? Dan is taalvrijwilliger vast iets voor jou. Je kunt het verschil maken en mensen uit hun isolement halen door ze taalvaardig te maken en ze het juiste netwerk aan te bieden. Dat maakt echt een wereld van verschil.

 “De nominatie heeft me ontroerd, ik vind het een hele mooie opsteker en blijk van waardering. Ik wil heel graag mijn dank uitspreken naar mijn collega’s en benadrukken, we doen het allemaal samen! We zijn allemaal Taalhelden.”

 

Op woensdag 24 mei worden uit alle genomineerden de helden die kans maken op de Taalheldenprijs 2023 bekend gemaakt. Meer lezen: https://www.lezenenschrijven.nl/wat-doen-wij/oplossing-voor-je-vraagstuk/taalheldenprijs-0