Professionals
Als werkgever, leerkracht, collega of contactpersoon is de kans dat je mensen ontmoet waarvoor het lezen en schrijven van de Nederlandse taal niet vanzelfsprekend is, groot. In de gemeente Venlo beschikt een relatief groot aantal inwoners over onvoldoende basisvaardigheden – vaak inclusief digitale vaardigheden – om goed te kunnen deelnemen aan onze samenleving. Jij kunt er als professional aan bijdragen dat deze mensen de weg naar Taalhuis Venlo vinden.
Week van Lezen en Schrijven 2024
Ieder jaar besteden we tijdens de Week van Lezen en Schrijven samen met partners uit het hele land extra aandacht aan. laaggeletterdheid. Liever nog praten we niet over laaggeletterdheid, maar over de landelijk 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor vinden ze ook vaak moeilijk om te werken met een computer of smartphone. Tijdens deze week staat centraal dat we ons hiervan bewust zijn en vervolgens weten wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat zij deze basisvaardigheden kunnen leren.
Dit jaar organiseerden we als opmaat naar de Week van Lezen en Schrijven in samenwerking met Theater Draad in De Garage in Venlo een bijzondere voorstelling. Speciaal voor professionals die in hun werk te maken hebben met mensen die niet of onvoldoende over basisvaardigheden beschikken. De spelers van Theater Draad namen ons mee in een bijzondere voorstelling waarin vier verhalen van professionals tot leven kwamen. Verhalen die de kwetsbaarheid, onzekerheid en zelfs angst lieten zien van mensen die moeite hebben met taal. Maar ook de ervaringen van professionals die proberen te begrijpen en te ondersteunen, en daarin hun eigen leermomenten ontdekken.
Een geslaagde ochtend waarop we graag met jullie terugkijken.
Samen zorgen we ervoor dat alle inwoners van onze gemeente zo goed mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving.
Schaamte
Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven schamen zich hier in veel gevallen voor. Dit is vooral het geval bij diegenen die Nederlands als eerste taal hebben (NT1). Ze weten dit vaak goed te verbergen voor hun (werk)omgeving. Anders dan wat vaak gedacht wordt hebben deze mensen niet per definitie een migratieachtergrond. Landelijk is tweederde van hen geboren en getogen in Nederland.
Tegelijkertijd ben je als professional juist belangrijk in het herkennen van signalen en vervolgens doorverwijzen van inwoners die over onvoldoende basisvaardigheden beschikken om goed mee te kunnen doen in onze samenleving. Het Taalhuis Venlo helpt organisaties en bedrijven die vragen hierover hebben of behoefte hebben aan achtergrondinformatie.
Taalkaart
De Taalkaart Venlo is een overzicht van alle taalaanbieders in de gemeente Venlo. Het betreft het formele en non-formele taalaanbod.
De vrijwilligers gebruiken de Taalkaart tijdens de intakegesprekken met taalvragers. Op deze manier komen de taalvragers terecht op de plek die het beste bij hen past. Voor een inburgeringstraject is dit bijvoorbeeld het Refugeeteam en voor individuele begeleiding bij het leren van de Nederlandse taal kan gekozen worden voor een taalvrijwilliger.
Workshop | Herkennen en Doorverwijzen van laaggeletterden
Deelname aan de gratis workshop Herkennen en Doorverwijzen van laaggeletterden is voor jouw organisatie via Taalhuis Venlo mogelijk. In deze workshop komt aan de orde wat het betekent om laaggeletterd te zijn, waar je op moet letten, hoe je het gesprek hierover aangaat en welke mogelijkheden er in de gemeente Venlo zijn om aan de taalvaardigheid te werken.
Interesse? Stuur een mail naar [email protected]
Wil je meer informatie?
Op de website van Stichting Lezen en Schrijven vind je onder andere informatie hoe je kunt herkennen of mensen in jouw omgeving moeite hebben met lezen en schrijven, met rekenen, met digitale vaardigheden:
Herkennen en bespreken | Stichting Lezen en Schrijven
Kijk ook eens op deze website:
Tel mee met taal www.telmeemettaal.nl
En natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met de medewerkers van Taalhuis Venlo: [email protected]